Νέοι Ασθενείς

headshot-placeholder-horizontal.jpg
 

Είστε στα καλύτερα χέρια

 

Φροντίζουμε όλοι οι νέοι μας ασθενείς να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι, ασφαλείς και ότι οι επιθυμίες τους λαμβάνονται υπ’ όψιν. Κατά την πρώτη σας επίσκεψη θα σας εξετάσουμε κλινικά και θα πάρουμε το οδοντιατρικό και ιατρικό ιστορικό σας. Για τη αρχική διάγνωση θα εξετάσουμε τα δόντια, το πρόσωπο και το χαμόγελό σας, και εφ’ όσον χρειασθεί θα σας πάρουμε φωτογραφίες και πιθανώς και ακτινογραφίες. Κατόπιν, είτε στο ίδιο είτε σε επόμενο ραντεβού θα εξηγήσουμε όλα τα θέματα σχετικά με το πρόβλημά σας και θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε την πιο κατάλληλη θεραπεία για εσάς.

 

FAQs

Τι είναι η ορθοδοντική;

Η ορθοδοντική είναι ειδικότητα της οδοντιατρικής που σκοπό έχει την θεραπεία κάθε δυσλειτουργίας της σύγκλεισης των δοντιών και της θέσης των γνάθων. Η παρουσία κάποιου ορθοδοντικού προβλήματος μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τα δόντια να είναι στραβά, ή η σύγκλειση να μην λειτουργεί φυσιολογικά. Μπορεί ακόμη οι γνάθοι να είναι σε κακή θέση με αποτέλεσμα τη δημιουργία κακής αισθητικής εμφάνισης ή δυσμορφιών του προσώπου.

 

Τι είναι ο ορθοδοντικός;

Ο ορθοδοντικός είναι οδοντίατρος ειδικευμένος στη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των οδοντικών και προσωπικών ανωμαλιών. Οι ορθοδοντικοί είναι οδοντίατροι που μετά την λήψη του πτυχίου της οδοντιατρικής έχουν σπουδάσει και εξειδικευτεί στην ορθοδοντική τουλάχιστον για τρία χρόνια στην Ελλάδα η στο εξωτερικό και έχουν αποκτήσει τον τίτλο του ειδικού ορθοδοντικού από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.

 

Ποια είναι τα αίτια δημιουργίας των ορθοδοντικών προβλημάτων;

Τα αίτια δημιουργίας των ορθοδοντικών προβλημάτων είναι πολλά με σημαντικότερα τα κληρονομικά και τα τοπικά.

Ένα κληρονομικό αίτιο είναι η διασταυρούμενη κληρονομικότητα, κατά την οποία το μέγεθος των γνάθων και το μέγεθος των δοντιών μπορεί να κληρονομηθούν ξεχωριστά από τους γονείς στο παιδί. Έτσι για παράδειγμα το παιδί μπορεί να κληρονομήσει μικρές γνάθους από τη μητέρα αλλά μεγάλα δόντια από τον πατέρα, με συνέπεια συνωστισμένα (στραβά) δόντια).

Συνήθη τοπικά αίτια μπορεί να είναι η πρόωρη απώλεια των νεογιλών (παιδικών) δοντιών και η εκτεταμένη καταστροφή τους από τερηδόνα. Οι κακές έξεις, όπως για παράδειγμα η εκμύζηση του δακτύλου, αποτελούν επίσης έναν σημαντικό τοπικό αίτιο, οι οποίες όταν σταματήσουν έγκαιρα, οι ανωμαλίες που δημιουργούν συνήθως αποκαθίστανται μόνες τους χωρίς επιπλέον ορθοδοντική θεραπεία. 

 

Για ποιους λόγους πρέπει να διορθώνονται οι οδοντογναθικές ανωμαλίες;

Οι οδοντογναθικές ανωμαλίες ανάλογα με τη βαρύτητά τους μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις λειτουργίες του στοματογναθικού συστήματος (ομιλία, μάσηση, αναπνοή) και κατά συνέπεια στα δόντια και στους ιστούς που τα στηρίζουν, στην αισθητική του στόματος αλλά και του προσώπου γενικότερα, καθώς και ψυχολογικά προβλήματα λόγω της κακής αισθητικής.

Επιπλέον, Τα στραβά δόντια αποδεικνύονται πολύ δύσκολα να καθαριστούν σωστά και να διατηρηθούν σε υγιή κατάσταση. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι να επιτείνεται η δημιουργία τερηδόνας, ουλίτιδας και μακροπρόθεσμα η απώλεια των δοντιών.  Δόντια που προεξέχουν πολύ προς τα εμπρός διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο κατάγματος ή ολοκληρωτικής απώλειας μετά από ατύχημα. Δόντια που δεν κλείνουν σωστά στις διάφορες κινήσεις της κάτω γνάθου μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στη μάσηση, την ομιλία, δυσλειτουργία στην κροταφογναθική διάρθρωση και ψυχολογικές επιπτώσεις με αποτέλεσμα την μείωση της αυτοεκτίμησης του παιδιού αλλά και του ενήλικα.

 

Γιατί είναι τόσο σημαντική η ορθοδοντική θεραπεία;

Η ορθοδοντική θεραπεία έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει την επιδείνωση πολλών προβλημάτων των δοντιών και του στοματογναθικού συστήματος και να αποδειχθεί σε τελική ανάλυση πιο ήπια μορφή θεραπείας σε σχέση με άλλες οδοντιατρικές πράξεις που μπορεί να απαιτηθούν αργότερα.

 

Ποια είναι τα οφέλη της ορθοδοντικής θεραπείας;

Δόντια και ούλα υγιή, σωστή λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος, καλή αισθητική εμφάνιση του στόματος και του προσώπου με ελεύθερο γέλιο και τέλος ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης του ασθενή. Γενικά είναι αποδεκτό πως δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αποκτήσει κανείς ένα υγιές στόμα και ένα ωραίο χαμόγελο.

 

Ποιος πρέπει να θεραπεύει τις οδοντογναθικές ανωμαλίες;

Όπως και σε κάθε τομέα της ιατρικής επιστήμης, έτσι και σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο τη θεραπευτική παρέμβαση να την επιτελέσει ένας ειδικός, ο ορθοδοντικός.

Ο γενικός ή οικογενειακός μας οδοντίατρος θα πρέπει να είναι σε θέση να διαγιγνώσκει ένα πιθανό ορθοδοντικό πρόβλημα, μπορεί να επιτελέσει ίσως κάποια προληπτική ορθοδοντική παρέμβαση σε μικρή ηλικία, αλλά καλό θα είναι η ορθοδοντική θεραπεία να επιτελείται από κάποιον που έχει και τις γνώσεις αλλά και την εμπειρία να το αντιμετωπίσει.

 

Σε ποια ηλικία θα πρέπει να γίνεται η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό;

Η Αμερικανική Εταιρεία Ορθοδοντικών εισηγείται την επίσκεψη στον Ορθοδοντικό από την ηλικία των 7 ετών ή και νωρίτερα αν οι γονείς ή ο οδοντίατρος του παιδιού διαγνώσει κάποιο ορθοδοντικό πρόβλημα.

Τις περισσότερες φορές η ορθοδοντική ξεκινά αργότερα, συνήθως νεαρές ηλικίες μεταξύ 9 έως 14 ετών. Παρ’ όλα αυτά σε ηλικία 7 ετών το παιδί διαθέτει αρκετά μόνιμα δόντια ώστε ο ορθοδοντικός να είναι σε θέση να διαγνώσει προβλήματα της ανάπτυξης των γνάθων και της ανατολής των δοντιών. Η ορθοδοντική εξέταση στην ηλικία αυτή μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντική, αφού πολλές φορές η έγκαιρη διάγνωση και επέμβαση καθιστά την θεραπεία ευκολότερη και για τον ασθενή αλλά και για τον ιατρό.

 

Μέχρι ποια ηλικία μπορεί να γίνει ορθοδοντική θεραπεία;

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί σχεδόν σε κάθε ηλικία. Ουσιαστικά δεν υπάρχει χρονικό όριο. Οι ενήλικες που αναζητούν ορθοδοντική θεραπεία αυξάνονται συνεχώς. Σήμερα το 25-30% των ορθοδοντικών ασθενών είναι ηλικίας άνω των 18, και η ορθοδοντική θεραπεία τους μπορεί να γίνει και με λιγότερο ορατούς μηχανισμούς.

 

Με ποιους μηχανισμούς μπορεί να γίνει ορθοδοντική θεραπεία;

Για την πραγματοποίηση της ορθοδοντικής θεραπείας, ο ορθοδοντικός χρησιμοποιεί «σιδεράκια» ή «μασελάκια», δηλαδή κινητούς ή ακίνητους μηχανισμούς, με σκοπό τη διόρθωση της θέσης των δοντιών και των γνάθων ώστε να επιτευχθεί ένα υγιές στόμα και ένα ελκυστικό χαμόγελο.

 

Πως μπορώ να να διατηρώ μια καλή στοματική υγιεινή κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας;

Η οδοντιατρική βασίζεται στην αρχή της πρόληψης. Σε όλους τους ασθενείς συνιστώνται καθαρισμοί των δοντιών από τον οδοντίατρο τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο.
Όχι μόνο σας βοηθούν να απαλλαγείτε από τα οδοντικά προβλήματα προτού προκύψουν, αλλά αφήνουν και τα ούλα σας πιο υγιή και τα δόντια σας πιο καθαρά και πιο λευκά. Ο επαγγελματικός καθαρισμός αφαιρεί την οδοντική πλάκα και την τρυγία που δεν μπορεί να αφαιρεθεί με το απλό βούρτσισμα. Οι καθαρισμοί από τον οδοντίατρο περιλαμβάνουν επίσης εφαρμογή φθορίου και στιλβωτικών να οποία προστατεύουν τα δόντια και τα ούλα σας.
Ακόμη και αν δεν είχατε κάνει καθαρισμό πρόσφατα, δεν είναι ποτέ αργά για να θεραπεύσετε τα δόντια σας.

Ποια είναι τα προληπτικά μέτρα που μπορώ να λάβω;

  • Βουρτσίστε τα δόντια σας με οδοντόπαστα φθορίου με μια μαλακή οδοντόβουρτσα μετά από κάθε γεύμα

  • Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα καθημερινά πριν από τον ύπνο

  • Χρησιμοποιήστε μια έκπλυση του στόματος μετά από τη χρήση του οδοντικού νήματος

  • Αποφύγετε τα ζαχαρούχα και κολλώδη τρόφιμα, τον καφέ και το κάπνισμα

 

Υπάρχουν ορθοδοντικοί μηχανισμοί που δεν επιβαρύνουν την αισθητική κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Πέρα από τους συνήθεις κινητούς και ακίνητους μηχανισμούς (κοινώς "σιδεράκια" ή "μασελάκια") που είναι ιδιαίτερα ορατοί, ο ορθοδοντικός μπορεί στους ενήλικες να χρησιμοποιήσει και άλλους πιο αισθητικούς μηχανισμούς όπως τα διαφανή αγκύλια, ειδικά τόξα στο χρώμα των δοντιών, οι τεχνικές τμηματικών τόξων, τα γλωσσικά αγκύλια και την τεχνική Invisalign®.

 

Τι είναι η τεχνική Invisalign®;

Η τεχνική Invisalign® είναι μια πρόσφατη μέθοδος κατά την οποία ο ασθενείς φορά διαδοχικά κινητούς πολύ λεπτούς διαφανείς νάρθηκες, οι οποίοι είναι ελάχιστα ορατοί από το περιβάλλον. Πρόκειται για σχεδόν αόρατους ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπέιας είναι περίπου η ίδια όπως και με τους συνήθεις μηχανισμούς. Κάποιες όμως περιπτώσεις με ιδιαίτερη δυσκολία δεν μπορούν να θεραπευθούν με αυτή την τεχνική.

 

Πόσο διαρκεί μια ορθοδοντική θεραπεία;

Η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας ποικίλει. Συνήθως διαρκεί ένα έως δύο έτη, αλλά εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος και την ηλικία του ασθενή. Η ενεργός φάση της θεραπείας μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι δύο χρόνια ή και περισσότερο. Σχεδόν πάντοτε ακολουθεί η φάση της συγκράτησης του θεραπευτικού αποτελέσματος, η διάρκεια της οποίας αντιστοιχεί συνήθως στο μισό του χρόνου της ενεργού θεραπείας. Η συνεργασία του ασθενή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη χρονική διάρκεια της θεραπείας.

 

Πόσο κοστίζει η ορθοδοντική θεραπεία;

Το κόστος μιας ορθοδοντικής θεραπείας ποικίλει και εξαρτάται κυρίως από τη σοβαρότητα του προβλήματος και τη διάρκεια της θεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση θα συζητήσουμε μαζί σας το συνολικό κόστος της ορθοδοντικής θεραπεία σας από την αρχή μέχρι τέλους προτού ξεκινήσετε τη θεραπεία.

Συνήθως διευθετείται άνετος τρόπος πληρωμής με αρχική προκαταβολή και μηνιαίες δόσεις.

Όταν αναλογίζεστε το κόστος μιας ορθοδοντικής θεραπείας μην ξεχνάτε και τα μακροχρόνια οφέλη ενός όμορφου, υγιούς χαμόγελου.

 

Έχετε άλλες ερωτήσεις?
Χρησιμοποιείστε αυτή τη φόρμα για να έρθετε σε επαφή μαζί μας.

Όνομα *
Όνομα
Επιλέξτε από τη λίστα